Hoe stimuleer je thuis genoeg beweging voor je kind?
Sporten en bewegen is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Alle kinderen hebben van nature de drang om te ontdekken, spelen en bewegen. Toch voldoen maar weinig kinderen aan de Nederlandse beweegnorm. We geven je graag enkele praktische tips over hoe je thuis je kinderen op een leuke manier aan het bewegen krijgt.
Jonger dan vier? Zorg voor variatie
Met name voor kinderen jonger dan vier is het van belang dat ze zo min mogelijk beperkingen ervaren in het bewegen. Veel en gevarieerd bewegen helpt daarbij. Ook als je kind achter de tv of op een schermpje zit te kijken, is het beter om dit te doen zonder (wip)stoeltje. Ze kunnen dan lekker vrij bewegen.
Tip 1: Kruipen
Laat kinderen zodra ze kunnen dus vooral spelen zonder stoel. Met name voor baby’s is het spelen op de buik een goede stap in de richting naar kruipen. Is je baby al iets ouder? Denk dan aan het spelen op kussens, matjes of bijvoorbeeld een matras van een tuinstoel. Het over en weer klimmen, rollen en vallen helpt bij de ontwikkeling van het evenwicht.
Tip 2: Volg de route
Een andere mooi voorbeeld is het maken van kruiproutes door de woonkamer door middel van gekleurd papier, stickers of krijt. Je kindje volgt daarbij steeds een andere route. Je kiest zelf hoe makkelijk of moeilijk je de route maakt. Oudere kinderen kunnen zelf de obstakels kiezen. Denk aan kussens of een stoel om over en onderdoor te kruipen.
Ouder dan vier? Beweegrichtlijnen
Voor kinderen vanaf vier jaar hebben we in Nederland beweegrichtlijnen. Dit betekent dat voor een goede basisgezondheid kinderen elke dag een uur matig tot intensief bewegen.
En zorg daarnaast minimaal drie keer per week voor spier- en botversterkende activiteiten. Dit zorgt namelijk voor de ontwikkeling van de motoriek en de algemene fitheid van je kind. Dit is de basis voor belangrijke vormen van beweging zoals lopen, fietsen en klimmen.
Tip 3: Just dance!
Met zelfs de simpelste filmpjes op YouTube, die tegenwoordig ook al worden gecombineerd met populaire tv-shows, kan je kind makkelijk en stapsgewijs diverse dansjes leren.
Tip 4: Stoeien
Met name jonge kinderen zijn dol op stoeien, ook met volwassenen. Wist je dat met name vaders en kinderen gelukshormonen zoals oxytocine en dopamine aanmaken als ze samen stoeien?
Tip 5: Kleurenjacht
Noem als ouder een kleur en je kind moet zo snel mogelijk een voorwerp aanraken van deze kleur. Je kunt eindeloos variëren met welke beweging je kind uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan kruipen, schuiven, hinkelen of zelfs achteruitlopen.
Een goed voorbeeld doet volgen
Wanneer je als ouder betrokken bent bij beweegactiviteiten en ook thuis hier aandacht aan besteedt, zijn kinderen ook meer gemotiveerd om te bewegen op school en de opvang. Je kunt al kleine aanpassingen maken die bewust en onbewust van invloed zijn op de beweegmogelijkheden van je kind. Geef het goede voorbeeld:
- Ga te voet of op de fiets boodschappen doen.
- Zorg voor de mogelijkheid dat je kind ook meer kan lopen, fietsen, steppen of skaten.
- Ga je sporten? Neem je kind dan mee.
- Straal enthousiasme uit en stimuleer om te gaan spelen of sporten.
- Heb je de mogelijkheid: speel dan samen.
Heb je geen tuin of mogelijkheid om buiten te bewegen?
Kijk dan hier voor een overzicht van alle openbare sport- en speelplekken in Maastricht: www.beweeginmaastricht.nl/beweegaanbod