26 juni 2024 - Kids

“Bij COACH Sports word je niet gepusht, maar juist aangemoedigd”

Op de basisschool was Jayden Heuts (15) al enthousiast over sporten. “Maar ik was er helaas niet zo goed in.” Hij was competitief, maar zijn voeten werkten niet mee. Inmiddels gaat hij dankzij COACH Sports elke week naar rugby. “Ik heb het er ontzettend naar mijn zin en iedereen is heel vriendelijk. Net als de mensen van COACH Sports!”

Van school naar COACH Sports

Op zijn 12e probeerde Jayden fanatiek mee te doen met basketbal en trefbal op school. “Ik vond wedstrijdjes heel leuk, maar kreeg al gauw last van mijn voeten.” Inmiddels heeft hij zooltjes en wordt de pijn minder. “Via school kregen we te horen dat Jayden wat overgewicht had”, vertelt zijn moeder, Elia Simon. “Zij verwezen ons naar de GGD en zo hoorden we over COACH Sports.”

Wat is COACH Sports?

COACH Sports is een beweegprogramma dat jongens en meiden met overgewicht op speelse wijze wil laten ervaren hoe leuk bewegen kan zijn. “De eerste keer dat ik er was, vond ik het geweldig”, zegt Jayden enthousiast. “Het was heel vrijblijvend en er waren allemaal kinderen die een beetje hetzelfde probleem hadden als ik. Dat was fijn. We hadden hetzelfde niveau.” Ze deden spelletjes om bepaalde technieken te leren en gingen dan een wedstrijdje spelen. Dat laatste beviel Jayden wel. “Ze zijn heel vriendelijk en als iets niet lukt, gaan ze je niet pushen, maar op een hele prettige manier aanmoedigen.”

Van COACH Sports naar rugby

Voor Elia was COACH Sports een uitkomst. “Ik vond het best frustrerend om te zien dat mijn zoon zo graag wilde sporten, maar het niet lukte. We zijn op verschillende plekken gaan kijken en hij begon altijd wel, maar na een paar keer wilde hij er toch niet mee doorgaan. Bij COACH Sports zat hij eindelijk op zijn plek.” Na zo’n drie jaar COACH Sports stapte Jayden over naar rugby. “De eerste keer dat ik ging trainen was het -5 °C en best zwaar. Maar ik heb het volgehouden en vind het nog altijd leuk.”   

Proberen

Jayden en Elia kijken tevreden terug op de tijd bij COACH Sports. “Ik vond het jammer dat ik moest stoppen, maar mijn rugbytraining was op hetzelfde moment. Als andere kinderen dit lezen, zou ik zeggen: wees niet onzeker over jezelf, maar probeer het gewoon.” Ook Elia heeft een boodschap, voor de ouders: “Kijk goed wat je kind nodig heeft, blijf proberen en geef niet op. Bij COACH Sports leggen ze niet de nadruk op overgewicht, maar juist op plezier hebben in bewegen. Ik zie dat mijn zoon steeds meer in evenwicht komt.”