11 maart 2024 - Nieuws

Beginnen met sporten, hoe doe je dat?

De een voetbalt haar hele leven, de ander heeft al van alles geprobeerd. Beginnen met sporten - en de sport vinden die je leuk vindt - is niet altijd gemakkelijk. Daarom geven we je zes tips om je een eindje op weg te helpen.

1. Loop niet te hard van stapel
Natuurlijk is het goed om enthousiast aan een nieuwe sport te beginnen. Maar vergeet niet dat je lichaam moet wennen aan de nieuwe bewegingen. Begin daarom altijd met een warming-up. Dat kan ook al door de fiets te pakken op weg naar de sportaccommodatie. Je trainer of begeleider heeft ook meer tips om je spieren op de juiste manier op te warmen. Klaar met sporten? Vergeet dan niet de cooling down. 

2. Blijven bewegen
Ondanks de juiste voorbereidingen kun je toch spierpijn hebben. Plof dan niet op de bank om zo min mogelijk te bewegen. Dat is natuurlijk heel verleidelijk, maar probeer toch even een ommetje te maken of een stukje te fietsen. Hierdoor gaat de spierpijn sneller weg. Blijf ook genoeg water drinken. Na verloop van tijd zul je minder spierpijn hebben na het sporten. 

3. Bouw rustig op
Als je begint met hardlopen, hoef je niet meteen een marathon te voltooien. Zo is het met alle sporten. Bouw rustig op en volg de aanwijzingen en tips van je trainer of begeleider. Je zult zien dat je op die manier conditie opbouwt en beter wordt in je sport. Ga sowieso niet meteen vier dagen achter elkaar aan de slag. Gun je lichaam tussendoor rustdagen. Tegelijkertijd is sport een vorm van ontspanning. Zorg dus dat het leuk blijft en stel haalbare doelen. Eentje bereikt? Hoera, daar mag je trots op zijn!

4. Hou vol
Na verloop van tijd kan je motivatie minder worden. Dan helpt het om met iemand af te spreken van de vereniging of club waar je sport. Zo heb je een extra stok achter de deur. Sport je alleen? Maak het dan onderdeel van je wekelijkse routine en zet het steevast in je agenda. Of leg ‘s avonds je sportkleren klaar. Zo wordt het vanzelf een gewoonte en denk je er soms niet eens bij na om te gaan. Ook op de dagen dat je iets minder zin hebt. Zorg daarnaast voor genoeg variatie. Altijd maar dezelfde oefeningen gaan snel vervelen. Werk bijvoorbeeld met een afwisselend schema of kies telkens een ander hardlooprondje. 

5. Ja maar…
Ben je goed in het verzinnen van redenen om niet te gaan sporten? De kosten kunnen het niet zijn. Speciaal voor volwassenen en kinderen die willen sporten is er het volwassenen- en jeugdsportfonds. En pas gaan sporten na een dag werken en het avondeten is voor de meeste mensen lastig. Zeker als je ook nog even op de bank ploft. Dus plan het sporten direct na het werk. Op die manier heb je meteen de rest van de avond ‘vrij’. 

6. Welke sport past bij mij?
Maar het allerbelangrijkste bij het beginnen met sporten is natuurlijk de sport vinden die bij je past. En dat kan via ons platform! Kijk op de sportplattegrond voor de dichtstbijzijnde sportmogelijkheid of vul de filters in om te ontdekken wat bij jou past.