Waar vind ik vrijwilligers voor mijn sportvereniging?

Het enthousiasme is er. De sporters staan te trappelen om te beginnen en de accommodatie is gehuurd. Maar wie draait de bardienst? En wie helpt mee de materialen te sjouwen? Een sportvereniging kan niet zonder vrijwilligers. In deze drukke tijden zijn die vaak lastig te vinden. Hier lees je handige tips en ervaringen van andere verenigingen. 

Mobiliseer de ouders

Heb je jonge sporters in je club? Vraag de ouders om een steentje bij te dragen. Vaak brengen en halen zij hun kinderen. Knoop een praatje aan en vraag of ze willen meehelpen. Overlaad ze niet meteen met bijvoorbeeld een enorme corveelijst, maar bekijk samen hoe veel tijd iemand heeft. Misschien kan hij of zij een half uurtje eerder komen en helpen met het opbouwen en inrichten van de sportruimte. Sommige ouders doen liever iets dat ze zelf kunnen inplannen. De boodschappen doen bijvoorbeeld. De een doet graag iets structureel, de ander kan tijdens een toernooi uithelpen. Alle hulp is welkom en vele handen maken licht werk.

Invullen maar

Brainstorm samen over welke klusjes er allemaal zijn en waar je vrijwilligers voor nodig hebt. Omschrijf deze werkzaamheden concreet en maak er een postertje van dat je ophangt in de gezamenlijke ruimte waar ook ouders en geïnteresseerden komen. Hang er een pen bij en laat mensen hun naam invullen als ze willen meehelpen. Zo maak je inzichtelijk dat een sportvereniging niet vanzelf draait. Én mensen hebben op deze manier de keuze wat ze willen bijdragen. Natuurlijk kun je ook altijd een foto van de poster in de groepsapp delen. 

Vrijwilligersbank

Zijn er geen vrijwilligers te vinden in je directe omgeving of die van de sporters? De gemeente Maastricht heeft een vrijwilligersbank: een website waar mensen die vrijwilligerswerk zoeken zich aanmelden. Ga in gesprek en bekijk samen wat de mogelijkheden zijn. Zoek je vrijwilligers voor je bestuur? Sommige bedrijven stimuleren hun werknemers om vrijwilligerswerk te doen. Iemand die bij een bank werkt, kan bijvoorbeeld een prima penningmeester zijn. 

In de buurt

Kijk of er in de omgeving van de sportaccommodatie plekken zijn waar je oproepjes kunt ophangen of plaatsen. Bij de buurtsuper, het wijkblaadje of in het gemeenschapshuis. Even een paar straten verder vrijwilligerswerk doen is een kleine moeite. En mensen vinden het vaak fijn om iets voor en in hun buurt te doen. 

Socials

Je had er vast zelf al aan gedacht, maar een originele oproep op social media is natuurlijk altijd een goed idee. Wees concreet, zodat mensen weten wat ze kunnen verwachten. En met een leuke kwinkslag val je lekker op. Plaats er een vrolijke foto bij van je sportvereniging en vraag al je leden om het volop te delen en liken. 

Waardeer je vrijwilligers

Koester de vrijwilligers die je hebt. Dat kan met wat kleine extraatjes – consumptiebonnen tijdens een toernooi – en regelmatig een complimentje. Denk aan hun verjaardag, verzin een leuk bedankje tijdens kerst en hou het bij als iemand bijvoorbeeld al 5 of 10 jaar vrijwilliger is. Ook dit soort gebaren maakt vrijwilligerswerk aantrekkelijk voor anderen.