Gezond Kindcentrum in Beweging en Bewegen
.
Bewegingsonderwijs
Voldoende en kwalitatief goed bewegingsonderwijs vormen een belangrijke basis om te leren bewegen met plezier. Op alle deelnemende scholen verzorgen wij het bewegingsonderwijs voor de klassen 1 t/m 8. Op de meeste scholen is er 2 keer per week een les van 45 minuten. Tijdens deze gevarieerde en uitdagende lessen maken de kinderen kennis met verschillende sporten en beweegvormen. Het allerbelangrijkste is dat elk kind op eigen niveau kan meedoen en plezier krijgt in bewegen. Kinderen die plezier hebben in bewegen, gaan daar vaak later mee door. De vakleerkracht LO+ probeert wanneer het kan de inhoud van de lessen te koppelen aan de andere onderdelen.
Bewegen tijdens school
Voldoende en gevarieerd bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Dit leidt tot een beter leer- en concentratievermogen. Kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op school. Het is belangrijk dat kinderen niet te veel stilzitten en er genoeg pauzes zijn waarin zij gestimuleerd worden om te bewegen. Een aantal voorbeelden waar een school mee aan de slag kan gaan:
-
Pauzemomenten zijn de ideale momenten om beweging te stimuleren. Deze momenten kunnen variëren in frequentie en duur. Samen met de school onderzoeken we welk rooster het beste effect heeft op de leerlingen. Het beweeggedrag wordt voor een groot deel bepaald door de mate waarin leerlingen worden uitgedaagd door de omgeving waar ze de pauze doorbrengen. Een beweegvriendelijke omgeving bestaat uit een fysiek uitdagend ingericht schoolplein met een variatie aan vaste en losse speelmaterialen. Dit moet kunnen worden ingedeeld in verschillende zones zodat er op verschillende intensiteitsniveaus kan worden gespeeld. Daarnaast worden kinderen in een beweegvriendelijke omgeving actief gestimuleerd om te bewegen door bijvoorbeeld leerkrachten of andere personen.
-
Een Dynamische Schooldag is een schooldag waarbij zittend leren en bewegen regelmatig afgewisseld worden. Dit zorgt ervoor dat kinderen naast cognitieve inspanning ook voldoende beweging, ontspanning en sociaal contact hebben. Voorbeelden hiervan zijn energizers en bewegen leren. Dit invoeren klinkt misschien eenvoudig maar het blijkt in de praktijk toch lastig om hier structureel vorm aan te geven. Zo ben je afhankelijk van de inrichting van de school en het schoolplein. Daarnaast kost het tijd om je hierin te verdiepen. Er zijn echter volop mogelijkheden in en rondom de klas, het rooster en het lesmateriaal om zitgedrag te verminderen.
-
.
Bewegen voor en na school
Om kinderen een gezonde leefstijl aan te leren is het belangrijk dat zij ook buiten schooltijd genoeg bewegen. We motiveren kinderen om te sporten na school. Wanneer kinderen dit nodig hebben bieden we extra begeleiding op motorisch en sociaal-emotioneel gebied en het aanleren van een gezonde leefstijl. Een aantal voorbeelden waar een school mee aan de slag kan gaan:
-
Op de schoollocatie kan Naschools Sportaanbod worden verzorgd. Kinderen hoeven zich niet te verplaatsen naar andere locaties om een uurtje intensief te bewegen. Daarnaast leren ze hier nieuwe spellen die ze kunnen spelen tijdens andere vrije momenten op school. Vaak worden klassen gemengd en worden de kinderen ook op sociaal gebied gestimuleerd.
-
Het Vangnet Sport & Bewegen richt zich op kinderen die extra ondersteuning nodig hebben op het gebied van motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling en leefstijl. In kleine groepjes kunnen de kinderen in een veilige en vertrouwde omgeving werken aan hun eigen doelen. Plezier maken vinden wij het belangrijkste. Samen met ouders en eventueel andere betrokken partijen zoals een kinderfysiotherapeut kijken we hoe het kind kan doorstromen naar regulier beweegaanbod.
-
De Rijke Schooldag is gericht op het versterken van de gelijke kansen. Ieder kind moet zijn talenten kunnen ontdekken en zich volledig kunnen ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond of financiële situatie.
-
Alle vakleerkrachten LO+ zijn ‘intermediair’ bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit betekent dat de vakleerkrachten gezinnen kunnen helpen die financiële ondersteuning nodig hebben voor bijvoorbeeld contributiegeld of kleding.
-
Maastricht Sport organiseert elke schoolvakantie een Experience. Deze week vol (meestal gratis) activiteiten voor kinderen in het basisonderwijs worden georganiseerd door heel Maastricht. Daarnaast zijn er meerdere organisaties, zoals Trajekt en Kaleidoscoop, die door het jaar heen verschillende sportieve toernooien, culturele initiatieven en ontmoetingen in de wijk verzorgen. Zo stimuleren we samen ook buiten schooltijd een gezonde en sportieve leefstijl voor onze jongste generatie.